26 October 2012

Donut oh Donut!

Vavavaaaa! 

Hari ni cuti. Kepala ligat pikir nak buat apa maka berbloghopping la kita. Youtube sikit, baca tutorial sikit, berkhayal sikit.  

Hakak lama dah minat nak try buat skirt ni tapi ye lah kan, memandangkan belajar menjahit pun baru sebulan lebih, perasaan tak confident masih ada. Anyway, bila sekali lagi hakak gi sini, hari ni rasa mampu dah kot nak buat si donut ni. Langkah pertama, hakak cari newspaper lama. Tu je yg ada nak buat pattern. Zap zap zap kita pun start potong kain. Wah.. rupa tayar ada, rupa donut pun ada. Comel!

 Skirt ni hakak jahit utk anak bongsu. Suka sebab instructionnya senang sgt nak ikut.  



Tadaaaa!! Tengok ni! Dah siap! Hakak tak de elastic besar yg macam makcik sewmama tu. Jadi kenalah  cover dgn kain mcm buat pinggang getah biasa. Pastu bila tengok kain terburai-burai dan tak cukup lebar utk guna serger, hakak membijak dan ambik kain lebih, potong dan iron ala-ala rupa bias. Tu dia ada gambar skirt terbalik. Tayang 'isi dalam' sekali!

Jadi, inilah hasilnya!. Nak kata suka hati, memang suka terover-over. First skirt ever utk anak :-). Suka jugak pasal walaupun tak sempurna tapi dimata hakak yg menjahit sambil terketar-ketar, mutu jahitan tak lah teruk sangat (perasan!) Pasni dah selalu menjahit, harapnya akan bertambah baik.

Hasil buat skirt ni hakak belajar:

- jahit pinggang getah
- buat dan attach bias 
- kemaskan top stitching 
- jahit round hem kena fokus betul-betul 

Anyway, itu dia hasil membanting tulang 4 kerat hari ni. Nanti esok-esok kita try design lain pulak. 

Ya Rabbi, ringankanlah anggota badan kami untuk melakukan ketaatan kepadaMu dan kurniakanlah kepada kami ketaqwaan kepadaMu baik ketika dikhalayak atau berseorangan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...