18 October 2012

Extra purchase!

*Sengih*

Eheheh..biasalah, bila dah masuk craft shop, keluar tak pernah tangan kosong punya! Ada 3 benda extra yg hakak ada yg rasanya sgt membantu dan berguna bila menjahit. Tak tau lah pendapat orang lain macammana tapi untuk hakak sendiri, kira benda-benda ni belian yang ada pekdah! 

1. Water erasable fabric marking pen

Posing dalam gelap you! Benda ni tak kesah la cap ayam bertelur sereban ke, cap apa2 pun ok. Yang biasa kita guna kapur penanda yang tiga segi warna warni tu kan? Kira ni upgrade lah sikit. Jari pun tak kotor :-)


2. Seam gauge

Senang nak ukur basi kain dan bila nak buat hemming. Tak payah terbelit2 dengan measuring tape dah. 


3. Buku sebijik dua
Bagus jugak la ada buku buat rujukan. Youtube bagus, websites banyak bantu, buku tetap jadi pilihan hakak. Reader's Digest punya guidebook pun bagus. Hakak beli yang ni pasal suka gambar-gambar dan mudah nak follow. 

 Isi karung buku ni. Ada some patterns yang boleh dibesarkan pastu print then boleh la guna. 
Banyak pattern dalam ni pattern asas. Pastu boleh dipanjangkan lagi story nya. Contoh ada sample utk baju, kalau labuhkan potongan kain tu dari pinggang, boleh jadi la dress pulak. Gitu ha..

Jadi ini lah dia sikit banyak benda-benda yang hakak rasa berguna dlm proses kain nak jadi baju. Ada kawan tanya, hakak tak nak belajar embroidery or quilting ke? Err..yang ni pun terkial-kial lagi, tak de lah sempat nak fikir jauh-jauh. Yang penting, jahitan makin elok, pakaian yang siap tak terjongket, jahit zip jahit butang tak rasa seram. Tu lah dulu target hakak buat masa ni. 

Nanti kita masuk apa hakak & Ai belajar masa kelas kedua pulak. 

Jom doa jodoh kita dan zuriat kita sentiasa menenangkan dan sentiasa membuatkan kita semakin bertaqwa kepada Allah. 

Babai!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...