16 October 2012

Mengenal Mesin Jahit Anda I

Hello hello! Hakak dok telek-telek buku nota ni. Lagi telek rasa lagi seronok dapat peluang belajar menjahit walaupun kayuh sangat lah dengan pelan-pelannya. 

Okay la jom story apa Cikgu Jay ajar masa gi first lesson dengan dia.

Mula-mula dia dudukkan hakak dgn Ai depan mesin jahit. Hambik! Tak main jahit insang pari, pari tak de insang punya..terus duduk depan mesin! Anyway, dia tunjuk kat kami mesin jahit secara umum dan terangkan pasal kedudukan benda-benda kat mesin jahit tu. Dia terangkan  pasal:
  • tension control
  • stitch length
  • stitch width
  • jenis-jenis jahitan (straight stich, zig-zag, etc)
Cikgu Jay jugak masa tu dia ambik peluang untuk bagitau kami pasal mesin jahit. Dia bagitau, dalam dunia menjahit, brand Bernina (Made in Switzerland) kira macam brand yang paling gah. Harga pun gah lah jugak. Adik tiri Bernina, Bernette murah sikit tapi nama takleh challenge Bernina lah kan. Nak kata dasat Bernina ni, kalu 40 tahun dulu harga mesin ni $500, la ni pun masih $500. Kat ebay masih ada orang let go Bernina versi klasik ni. Harga, bajet-bajet lah dalam $200 ke atas. Biasanya kalau menang bidding, kena la hantar servis dulu nak pastikan semua ok. Tapi sekali mesin dah jalan, memang best. Smooth je. You will be sewing like a dream, orang putih kata. 

 Bernina lama. Jenis gini ada-ada je muncul orang lelong kat ebay.
 Salah satu Bernina zaman la ni. Kalu rajin nak skodeng, gi www.bernina.com

Ni contoh Bernette. Yang ni ringan, dlm 6.2kg je beratnya. Kalau nak bawak pindah randah, sesuai!

Nasihat cikgu, mula-mula belajar ni, tak payah lah dulu nak beli mesin jahit yang ada berbagai-bagai sangat jenis jahitannya atau yg computerised. Dlm banyak kes, tak guna pun jahitan yg macam-macam tu. Harga mesin je jadi mahal. Kira tak berbaloi sgt. Sama dengan apa bloggers lain dok kata bila hakak google. Pendapat standard dunia jahitan la kiranya. 

Walau bagaimanapun, brand lain pun bagus. Singer, Brother, Janome, Huzqvarna, Elna, Pfaff (to name a few) semua ada reputasi tersendiri. Macam mak hakak, dia tak pandang brand lain, setia dgn Singer dari dulu. Lagi power, mesin dia kena kayuh dgn kaki lagi! Sampai laaaaa ni lah masih dok mengayuh!

Anyway, itu lah dia. Lain orang, lain bajet, lain keperluan. Ada yang nak menjahit benda-benda mudah je, ada yang nak panjangkan ke menyulam. Ada yang memang nak belajar pastu nak guna ilmu dan mesin tu sebagai sumber pendapatan. Jadi balik pada niat awal dan keperluan, masa dok survey-survey nak beli mesin jahit, kalau nak melabur besar-besaran terus, why not? Cuma macam hakak, tak leh nak janji kat diri sendiri kalau beli yg ribu riban harganya, akan balik modal :-)! Jadi, dari awal-awal lagi, dah letak bajet  kalau beli mesin baru, akan beli yg sangatlah simple dan bajet tak lebih dari $300.

(kredit gambar-gambar: Mr G)

Nota kepala lutut: $ mentioned here is in AUD.

 ..to be continued..

Kalau ada seminit, mari kita sama-sama berdoa agar kita semua berjaya didunia dan terutama sekali diakhirat ya? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...