18 October 2012

Alat-alat Asas II

Salam sikit!

Tengok dah French Curve tu? Best kan? Banyak betul kegunaan dia. Rasanya kat tempat kita orang panggil pembaris melengkung la kot. Entah lah hakak pun tak berapa pasti. Yang penting dah tahu rupa dia. 

Satu lagi benda yg hakak tambah ialah gunting. Yang ni kira melabur sikit pasalnya walaupun hakak jenis tak suka membazir tapi hakak jugak paham yang gunting yang elok memang perlu kalau nak menjahit elok-elok. Jadi, setelah membanding sana sini dan cikgu Jay pun mengesahkan, hakak pun beli la sepasang, satu besar   dan satu kecik, gunting Gingher. Ni rupa dia..

Kata cikgu Jay, if you want the Mercedes of scissors, get Gingher! You are so right, cikgu Jay!!

Bila menggunting, sangat lah betul betapa tajam ades des des gunting ni. Bunyi krap krap masa menggunting pun memang merdu benar kedengaran ditelinga hakak. Memang puas hati. Amaran sambil mata terbalik dah diberi kat anak-anak. 'If you want to use these scissors, please ask me first. I will not say no but you have to ask me. If I say yes, it means they are not to be used to cut anything other than kain dan kain only!'. Tu dia! Ayat tunggang terbalik sapa peduli, yang penting isi karung rumah dah tau kasta gunting Gingher ni ;-)!

Ada dua lagi benda cikgu bagitau masa first lesson. Satu pasal jarum dan satu lagi pasal benang. 

Untuk jarum mesin, guna lah jarum Shmetz. Beli dua jenis nak start mula-mula pun tak pe; yg universal & yang jersey ballpoint (selalu bila beli mesin baru, jarum dah diberi pun. Guna je lah. Tapi untuk future replacement, cer beli jarum ni). 

Pastu, satu lagi, pin untuk cucuk-cucuk kat baju masa belum kita cantum. Hakak dah ada banyak tapi tak pernah pikir pun nak beli yg glass headed pins. Bila menjahit, kita kan kerap berenti-berenti utk press/ iron jadi kalu guna yg plastik kepalanya, mesti la tercair dah lawan dgn panas. 

Jadi ini lah dia;

Senget benget deyy! Tapi itu lah dia. Jarum mesin yg universal mana campak entah. 

Last sekali hari tu cikgu bagitau pasal benang. Benang menjahit pun jangan main-main ada kasta dan kualiti tersendiri. Kalau beli yang murah yg lambak-lambak, selalu tak tahan lama. Kita tertanya-tanya kenapa jahitan putus lah, tercabut, tak kemas. Kadang-kadang, jahitan macam 'longgar'. Ha..tu pasal kita menjahit guna benang tak elok . Satu lagi, kenapa setengah pakaian mahal, setengah murah. Bila kita dok pertikai, design sama je, kenapa yg tu beratus sepasang, yang ni 40 dah dapat. Pakai sama je sedap je kat badan. Ha..percaya lah, kualiti kain satu hal, kualiti benang yang diguna pun memberi kesan kepada harga baju bajan tu. Cer tengok baju lambak-lambak, made in China, made in Siam, pakai tak dan berapa hari dahhhhh terburai-burai benang. (Hakak pun pakai je selalu baju pasar malam, beres apa, selesa!). Anyway, hakak sekadar nak kata, dulu hakak tak paham kenapa harga pakaian boleh lain walau rupa sama, cutting sama, jenis kain macam sama. Sekarang dah paham betapa benang-benangan pun memainkan peranan yang besar dlm penetapan harga dan sekaligus kualiti pakaian. 

Contoh eh? 

Ni contoh gambar dekat benang beli dlm kotak lambak-lambak harga setengah dozen benang berapa ringgit/ dollar je.  

 Ni satu lagi. Bersepai-sepai. Bayanglah perjalanan benang ni nak sampai ke kain, dr spool benang, masuk lubang sana lubang sini kasi regangan/ tension baik punya pastu last sekali masuk jarum mesin pastu baru tekan masuk dlm kain yang kita jahit. Fuh..bersepai betul ni!
 Contoh benang yang tinggi kualitinya. 

Ni satu lagi contoh benang yang kualiti tip top. 

(kredit: about.com)

Benang elok ada macam-macam. Mettler, Gutermann dan beberapa jenis lagi. Next time shopping benang, cuba lah beli yg jenis alah membeli menang memakai ni. Tak rugi. 

 Wah! ada buku apa kat background tuuu? 

Just before kami balik, cikgu bawak keluar 1 pattern envelope each utk hakak & Ai.

Skrip:
Cikgu: Minggu depan kita mula buat baju
Hakak kata dalam kepala: Aikk dah nak buat baju ke? Jahit insang pari insang paus belum lagi ni!.
Cikgu: Meh sini saya nak ajar kamu asas baca pattern envelope ni.
Dia pun ajar lah sekejap.
Cikgu: Ok, ni saiz kamu (hulur pattern envelope saiz dewasa kat hakak) dan ni saiz kamu (hulur pulak yang satu lagi kat Ai)
Ai bisik: Eh ibu! Cikgu bagi saiz budak-budak ni!
Hakak: Cikgu, dia pakai saiz budak-budak ke? Dia tinggi dari saya lah!
Cikgu: Ya. Awak berisi sikit (hambik kau!)
Hakak pun tersipu-sipu terus tukar topik.

(Entry lepas-lepas ni kita tengok rupa pattern baju yg kami buat eh?)

Dah habis 2 jam punya sewing lesson. Macam-macam belajar kan? Macam mimpi pun ada. Harap hakak dan Ai tak lupa apa yg dah belajar lagi-lagi dah 'tulis nama atas batu' segala benda yg belajar tu. 

Jom kita doa agar dimudahkan anggota badan kita ni bersedekah pada hari ni. Baik sedekah duit, ilmu, pertolongan, makan minum atau sekadar rajin senyum dan memberi salam, yang penting lillahi ta^ala.

Cheerio!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...