17 October 2012

Alat-alat Asas Menjahit I

*Smile!*

Macam hobi-hobi lain, start up cost mesti ada. Menjahit pun macam tu lah. Minat saja tak cukup. Masa hakak kecik dulu, biasa tengok mak menjahit dan alat-alat yang pernah nampak bersepai kat lantai dan sekeliling mesin jahit mak antara yang masih ingat ialah:

- jarum sana sini
- measuring tape
- seam ripper (penetas ya nama dia?)
- kapur penanda
- gunting ada kecik ada besar (selalu kena peringat..tolong jgn guna gunting mak utk potong kertas yaaaa!)
- marking wheel (yg ada gigi-gigi tu guna kertas carbon utk tanda pattern)
- ruler yg kaler oren tak oren yg ada bahagian tu ada curve, ada 90 darjah, ada lurus je
- kertas minyak bila mak buat baju berpattern (eg blouse atau baju kurung moden ada dart)
- jarum jahit tangan

Tu je lah kot. Mungkin ada lagi benda lain tapi ingatan dah tak berapa tajam. Ha satu lagi, masa tengok mak buat pattern, pernah terpikir..kalu tak pandai ilmu hisab (masa tu tak panggil lagi matematik!), mesti baju jadi bengkang bengkok! Ye lah kan, salah measure, mesti jahitan jadi tak senonoh.  

By the way, mak tak pernah beli serger/ overlocker. Apa dia panggil ya..oh! mesin zig-zag. Dok kampung, sekali gi hantar zig-zag murah je. Seplastik kain, baru berapa ringgit. 

Anyway, boleh dikatakan 30 tahun berlalu, barang-barang asas menjahit masih sama. Hakak tak shopping banyak pun sebab kebanyakan benda memang dah ada pasal anak-anak ada join kelas Design & Technology kat sekolah. Dorang kena jahit sling bag. Jadi colek je barang-barang dorang. Yang hakak tambah ada beberapa je. Among others: 

 
Macam terpampang kat situ, namanya French Curve. 

Kegunaan:






Tu diaaa..setiap ceruk pembaris ni ada guna dia. Suka suka!


..to be continued..

Mari sama-sama doakan hakak & family dapat menziarah Rasulullah di Madinah dalam masa terdekat ni ya? 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...