16 October 2012

Jom! Jom Belajar Menjahit!

Setelah sekian lama dok asyik shopping online je beli baju bajan/tudung inner ninja itu ini, dan setelah terdetik berlebih lebih nak belajar menjahit (dan harapnya dapat la jahit semua ni sendiri satu hari nanti - oh bilakah satu hari tu akan tiba!!) maka macam yg disebut sebelum ni, hakak pun cari lah cikgu nak belajar. Boleh je belajar hasil tengok youtube, blog/website yang berjuta-juta kat internet ni atau melalui buku-buku tapi sesungguhnya bila ada guru lain la kan rasanya. 

Kelas yang hakak ikut ni memang bagus. Kelas kecik (max. 2 orang). Kalu segan, boleh je nak belajar sorang2 dgn cikgu tapi kena la bayar lebih. Setelah tengok bajet, hitung punya hitung, timbang tara habis-habisan, hakak telah membijak dan berjaya memujuk anak yang tengah untuk join sekali. Ye lah kan, nanti-nanti dia jugak la yang untung. Tak de nak tunggu sampai umur rambut beruban ni  baru nak terkial-kial belajar. Oh! Nama cikgu, Cikgu Jay.

Yang hakak suka, cikgu Jay punya program sangat tak bosan. Sekali belajar, 2 jam dan kelas asas ni untuk 4 kali. Jadi dapat lah 8 jam in total. Dia pulak ajar apa yg kita nak belajar instead of kaut habis ilmu menjahit (termasuk cara jahit tangan yang berjenis-jenis pastu mungkin tak guna pun ilmu tu pasal dah bedal guna mesin jahit je nanti! ) last-last dah masuk sebulan dua tak jugak sentuh mesin jahitnya! Boring wehhh macam tu! By the time dah nak start menjahit, mula kelas 15 orang, bila nak sentuh mesin, tinggal 7 je! Tak salah la belajar tapi memandangkan umur hakak ni dah macam ni, rasa tak larat nak gi dalam-dalam ilmu menjahit ni. Hakak bagitau dia, hakak nak belajar buat skirts, dresses, tops yang mudah-mudah je awal-awal belajar ni. Hakak bagitau dia jugak yang hakak tak nak la belajar buat seluar orang lelaki atau jahit bush (pergh!) jacket bagai. Cukup nak rasa yakin bila menekan foot pedal (apa dia kot BM? Kaki mesin jahit?) dan tak kalut bila buat silap. 

Anyway, pasni nanti kita cerita apa hakak dan anak, si Ai belajar sepanjang berkelas 8 jam hari tu.

Si Comel,  'Janome Sew Mini Sewing Machine'; (kredit: amazon.com)

Sama-sama doakan hakak dan keluarga hidup dan mati sebagai orang yang beriman ya?

Au Revoir!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...