22 October 2012

Shopping Mesin Jahit II

Assalamu^alaykum *sengih*

Setelah banyak malam tidur bangun tidur bangun, pikir pikir dan pikir lagi, maka selesai lah sessi hakak bershopping mesin jahit baru  dan dengan sengaja telah tershopping jugak serger sebijik. Lari bajet wooo! 

Hakak puas hati walaupun mesin baru (Brother) tak canggih mana dan bukan Bernina seperti yg disarankan oleh cikgu Jay. Alhamdulillah. Yang penting, hakak sedar, kalau takat reti menjahit luruuuuus je, tak payah la dulu berkhayal bagai nak bukak kedai dan meniaga kat Etsy! So ini lah dia sang mesin-mesin baru..
Tadaaaaa.. berselirat dan padat sendat meja. Nasib la. Asalkan boleh menjahit. 

Masa first lesson hari tu, sempat lah menjahit lurus, jahit lenggang lenggok dan biasakan diri menekan foot control, main-main dgn tension dan length jahitan yang macam-macam.  First time lah katakan. Pucat lesi rasa lol! 

Bila dah dapat barang baru ni, hakak buat benda sama. Hari-hari lepas balik kerja, bermesra alam dgn mesin ni. Serger pulak, Janome offer free lessons kat kedai dia. Jadi hakak cari masa dan pegi belajar selok belok cara nak guna dan jaga dia. Makcik yg ajar kat kedai Janome tu pesan: 

* belilah sebatang paint brush (beli? dah kidnap anak punya siap2!) untuk buang serdak-serdak kain lepas guna serger. Kalau jaga dari awal, tak de lah benda ni tu nak jem selalu. 
* Lepas penggunaan pukul rata dlm 10 jam, jarum serger elok lah ditukar utk pastikan jahitan yg tip top 
* Sama dgn oiling. Guna sewing machine oil saja (makcik..takkan saya nak guna minyak mazola kot!!)
* Bermesra la dgn manual serger anda! 
* Jarum serger kena dgn fabrik yg sesuai tak leh main taram je. 
* Masa nak guna serger, seeloknya jarum/ pin yang berderet kat basi kain kena bukak. Kalau 'mata pisau' serger tertikam-tikam pin ni, cepatlah rosaknya. Nak mengganti satu hal pulak.  

Tu jelah yg basic Makcik Janome bagitau. Lain-lain dia ajar cara guna dpt jahitan yang berbagai-bagai dan cara nak boh benang ikut turutan (tobat naik pening kepala. Masa depan dia pay attention habis. Sampai je rumah terus lupa semua benda! Standard.. goldfish memory).

Nota kepala lutut: Hari ni blogwalking sana sini. Seronok ah tengok hasil kerja dressmakers satu dunia. 

Jom doa: Ya Rabbi, janganlah Engkau jadikan kami antara orang-orang yang merajakan dunia dan meringankan akhirat. Ampunilah dosa-dosa kami dan terimalah amalan-amalan kebaikan kami. Amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...