16 October 2012

Kenapa belajar menjahit?

Ya..apa yang bawak kepada nak belajar menjahit ni walaupun umur dah tak jauh dari setengah abad, tangan dah keras, mata dah makin tak berapa nampak, pastu duduk lama2, sakit pulak la pinggangnya!

Dah kawin, dah ada anak-anak adesss.. kejap2 zip terabak, kejap2 hem seluar sekolah terbukak & benang pun terburai. Yang si ayahnya, balik2 keje tayang duit syiling segenggam. Ha ni ambik.. tadi duit ni terbolos keluar dari poket seluar. Jenuh kejar nak kutip kat lantai. Tu dia! 

Tu satu hal la, satu lagi, ada anak2 perempuan ni, untung kalau kurang2 boleh buat dresses atau skirt A line mudah-mudah untuk dorang. Tak pikir pun nak buat pakaian design yang payah2. Memang tahu tak mampu pun. Jadi itu lah dia. 

Oh satu lagi, dok tanah orang ni, mahal nya kalau nak gi hantar alter apa2. Hari tu, hakak punya tudung ada dua helai koyak (malas nak kata tapi hasil cucuk brooch la kan!)Masa tu tak berani pun nak mendekat mesin jahit (nanti cerita pasal mesin jahit lepas ni) jadi bawak la rumah kawan kepada kawan kepada kawan ni. Si Tukang Jahit kawan kepada kawan kepada kawan ni pun ambik gunting, potong stret je tudung tu (kain chiffon), pastu hakak tgk dia ambik satu hem foot ni (apa hem foot eh kot Bahasa Malaya?), grrrrrrrrrr dia jahit. Selesai 2 helai tudung. Dia cas mahal laaaa.. Ikut dollar AUD, dia cas $20! Kalu ikut pound sterling tu, maknanya dia cas GBP12.70.. kalu la ikut RM..adehh.. jap jap convert jap..RM62.78 sen. Mau tak terbelalak mata hakak!!! 

Itu lah sebenarnya titik tolak kepada kejadian menggoogle dimanakah kelas menjahit yg termampu (mahal2 tak kuasa la kan!) hakak join. 


Imagine.. tangan kanan kayuh mesin, tangan kiri nak nak 'jaga' kain tak nak kasi pegi merata-rata!    (kredit gambar: mcm biasaak..google lah)

Mintak doakan hakak dan keluarga sentiasa dimurahkan rezeki yang halal ya! 

Till then!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...