4 November 2012

Kwik Sew Night Dress

Bonjour!

Semangat berkobar nak tulis kesah kelas menjahit dgn Cikgu Jay terbantut la pulak. Habis cerita first lesson, terus kejung ! Penat kerja, anak exam, pastu sempat demam berjemaah.

Anyway, second lesson, kami bukak pattern. Buat night dress. Straight forward.

Jap..mana patternnya?


Ni pattern yg kami guna. Cikgu bagi yg Kwik Sew 3551 & 3552. Satu saiz ibu satu saiz anak.   Kami buat baju je pasal lebih banyak teknik kat baju. Pillow case tu memang kami tak pandang pun hatta sebelah mata :-) .


Kalu tanya hakak, terus la ikut saiz L :-) tapi sebenarnya kita tetap kena ukur badan. Dari situ, baru buleh decide apa saiz kita untuk pattern ni. Hakak rupanya saiz M. Suka! suka! Bidang kain dan berapa banyak nak beli pun dibagitau siap so tak de lah terbeli kurang dari yg sepatutnya. Beli lebih tak pe :-)


Kat envelope ni  kita boleh tengok cadangan jenis kain yg kita boleh beli utk projek ni ie cotton, jersey, etc. Sebagai permulaan, hakak beli kain cotton je lah. Senang nak handle.

Jom bukak envelope tgk apa ada.

Alamak, gambar tak cantik lah tapi tak pe. Tu dia. ada 4 benda je. Pattern belah depan, belah belakang, alas tengkuk depan, dan alas tengkuk depan. Simple kan? 



Bagus pattern Kwik Sew ni pasal:
1)  dia tak guna 'tissue paper' yang adeh deh bercinta bila nak bentang. Nanti dah reti sikit ok la kot tapi untuk super beginner ni, ngeri lor! 
2) pastu, jelas sangat beza warna utk size yg berbagai tu. 

Pada hakak, instructions yg jelas mengurangkan rasa nervous di hati. 



Ha, nampak tak, ada ayat-ayat seperti CUT 1 ON FOLD,  PLACE ON FOLD, GRAIN OF FABRIC, bentuk mcm diamond kat  atas gambar ni. Ha, ni semua ilmu baru yg hakak belajar. Orang yg dah pandai dan dah biasa, tak ambik pot pun la kan. Kita orang baru, seperti biasa, akan terlebih excited.

Anyway, dum dam dum dam (sambung belajar teknik2 menjahit masa 3rd + 4th lesson), siap laaaaa night dress ni akhirnya. Ini lah hasilnya (hakak punya)..

Tadaaa!!

Tengok curve kat kaki baju. Belajar teknik camana nak kasi jadi curve elok (guna steam iron, steam slightly atas kain dulu, pastu baru tekan dgn iron.)


He he.. I made this myself! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...