22 November 2012

Dress Kipas Jepun

Salam Khamis :-)

Lama hakak bertapa. Anyway, dalam proses tapa menapa ni, sempat jugak lah skodeng pattern kat kedai. Kena pulak ada dijemput ke satu wedding awal December nanti. Dengan penuh debaran, hakak study pattern comel ni. Mampukah..mampukah? Dalam hati nak cuba buat view D, mcm baju yg budak kecik tu pakai. Beg tu tak payah lah. Anyway, bila dah perasan kata mampu, kena lah cari kain. 

(kredit: patternreview)

Cari punya cari, jumpa la kain yang hakak sangat suka pasal material fabrik nya yg nampak 'mewah' dan warnanya ya Rabbi terang benderang yang amat! Kena pulak harga kain tak lah menyakitkan sangat jadi hakak pun beli lah 2 meter. Nama dress ni Dress Kipas Jepun pasal print kipas tu ada merata-rata kat kain ni.

Warna kain. 

Beli sekali interfacing dan segala keperluan eg: zip, benang, reben mereben (beli macam-macam warna terus) & hook and eye. 


 Yaaa..nekad habis ni. Dalam ketar-ketar jari, hakak pun mula la bukak pattern, tengok layout dan proses dari kain dibuat baju (nyanyi sikit!) pun bermula.
Tips: Ikut yg cikgu Jay ajar, pattern pieces ni kalau tak nak rosak dan tahan lama (sebab mesti lepas-lepas ni nak buat lagi baju guna pattern ni - lagi-lagi kalau baju yg nak dijahit kali pertama ni menjadi gorgeous!), lepas ni boleh lah iron kat fusible interfacing. Fusible interfacing ni memang ada glue kat satu side. Dah lekat siap, simpan guna hanger seluar yg ada clip tu.

Dah potong-potong, tangkup sana sini tiba lah masa nak berurusan dengan leher baju pulak. 

Tengok potongan kat leher baju ni. Hakak bayang mesti comel bila dah siap. Memandangkan Ai guna mesin yg hakak baru beli hari tu untuk projek dia, hakak terpaksa lah bermanja dengan si Kuntum. Mesin jahit si Kuntum hakak memang laju tak terkejar. Bila jahit ni, hakak kena tekan foot pedal pelan-pelan sangat sebab kalau tak, memang kain hakak akan merayau merata-rata. 

Ikut pattern, lengan baju dia ada 'cekik' getah ni. Walaupun instruction kata potong 5", hakak potong panjang sikit pasal tak nak lah anak hakak kebas-kebas tangan nak menyuap makanan kat wedding tu nanti dek masalah darah tak jalan!
Masa syok tak peduli kiri kanan dapat pattern ni, hakak tak perasan pun kat baju ni ada potong melengkung macam dlm gambar atas ni. Ingatkan lurus je. Bila dah sedar, mula la tak lalu makan. Inilah akibatnya baru belajar menjahit 2 bulan, perasan dah boleh jahit macam-macam! Nasib baik la hakak teringat nak talipon cikgu Jay. Dia dengan sabar terangkan kat hakak apa nak buat. Syukur lah, pelan-pelan jahit, nampaknya   bertangkup elok.

Badan atas dah siap, bahagian skirt dah buat apa patut. Sekarang hakak kena tangkupkan dua-dua ni. Nak kena selarikan atas bawah ni punya lah berdebar.

Bila dah berjaya tangkupkan, aduihhh leganya hati! Depan belakang kiri kanan semua tepat nampaknya. 

Ok. Sekarang tinggal nak tackle zip je lagi (hakak akan guna invisible zip) dan jahit basi kain kat bawah dress ni. Rumah hakak ada dua ekor kucing jadi kena lah gantung baju ni. Tu la pasal hakak pin dulu kat belakang leher tu. Kalau campak je mana-mana, kang kucing datang melebarkan perut dorang tidur atas dress baru ni. Tak leh tak leh!

Ha, nampak tak hakak bulatkan kat bawah kiri tu. Nak tunjuk baju ni kena kasi press dan steam lepas dah siap nanti. Kedut2 dari lipatan kedai masih ada. Tips: Kata cikgu Jay, kalau nak menjahit dan hasilnya nampak professional, handmade (but not homemade!) memang cantik kalau guna steam generator iron. 

Wahhh..Ni dia hasil takat ni dress takdak zip ni. Nanti tuan badan dia pakai hehe..kalau hakak rajin, hakak mintak dia posing setempek dua. Lengan baju tu nanti dah pakai akan nampak 'puffy'. Masa tu kita kasi gali mana-mana kamera DSLR yg ada. Baru lagi nampak cantik. 

Hakak tak boh benda-benda extra kat leher baju dan kaki baju macam dalam pattern envelope tu pasal kain   ni dah cukup meriah jadi pada hakak, dah cukup lah dgn reben plain kat sisi tu untuk 'tenangkan' mata yang melihat. Mungkin kalau buat lagi dress guna pattern ni lain kali, hakak akan cari kain yang lebih rileks warna dan coraknya.


Dah buat baju anak..maknya tiba-tiba rasa tak dak baju sesuai untuk diri sendiri nak gi wedding tu nanti.... 


Ya Rabbi, jadikan kami dikalangan orang yg sentiasa bersyukur dan tidak suka menghebahkan ibadah dan kebajikan kami. Sesungguhnya tiada daya kami untuk melakukan ketaatan dan kebaikan kecuali dengan izinMu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...