8 November 2012

Pre-Washing

Assalamu^alaykum *senyum*

Tiba-tiba teringat satu benda yang Cikgu Jay pesan bila first lesson dah nak tamat dulu. Masa tu dia dah bagi kat kita pattern satu sorang dan kita pun dah decide nak beli kain cotton je untuk buat night dress tu. 

Dia pesan:

Cikgu:  Dah beli kain, balik rumah, mesti basuh dulu.

Hakak: Belum potong, belum jahit dah nak membasuh ke? Pasal apa?

Cikgu:  Ada beberapa sebab. Pertama, kain tu boleh 'kecut' (lagi-lagi kain jenis cotton). Kedua, kadang ada orang kulit dia sensitif dgn sejenis bahan kimia yg selalu manufacturer campur utk tak nak kasi serangga gigit-gigit dan buat lubang kat kain tu. Jadi bila dah basuh, benda tu dah keluar lah. Kamu tak payah lah tahu nama bahan kimia tu sebab cikgu sendiri pun tak reti nak sebut! (lol!). Satu lagi sebabnya, kadang-dadang ada jenis kain yg ada warna yg sangat terang/gelap. Bila dah basuh sekali, pewarna yang terlebih ni dah 'turun' siap-siap. 

Hakak: Kalau tak basuh & keringkan dulu?

Cikgu: Kamu malas ya? Tu la pasal cikgu pesan, balik terus basuh. Kalu kamu lengah-lengah, nanti lupa! Ok..kalau kamu tak nak basuh dulu, bila kamu potong kain, seeloknya kamu lebihkan lah sikit ukuran, utk kasi 'peluang' kain tu mengecut. Dah bagi besar sikit, bila kecut nanti, akan jadi molek lah saiz baju ke badan kamu.

Tu cerita basuh kain. Pastu hakak tak selesai lagi..tanya lagi!

Hakak: Cikgu..kan kain kat tepi-tepi kan ada benang berbulu-bulu. Kalau masuk mesin basuh nanti, tak ke habis jadi lagi rosak kain atau lagi bulu-bulu?

Cikgu: Ha, nasib kamu cerdik! Senang je nak selesai masalah tu. Kamu boleh:
1) kasi jahit zig zag dulu kat tepi kain
2) kamu buat straight stitching
3) guna 'pinking shears'

Hakak: yg nombor 3 tu, apa benda? *mode jakun*

Cikgu pun bergegas gali laci dia dan keluarkan gunting dia yg digelar pinking shears ni. Ooo..ini bendanya! 

Cikgu: Ha! kamu jangan pulak guna dia ni utk buat potong kain potong pattern kamu! Dia ni memudahkan kerja kalu tak nak guna serger @ mesin zig zag kamu tu. Potong je sepanjang kaki kain pakaian kamu nanti. 

Hakak: Pastu?

Cikgu: Pastu, dah basuh, jemur jangan sampai kain tu kering macam keropok! Kira kain tu masih rasa sejuk gitu, kamu angkat pastu kamu iron lah. Lipat pastu nak potong nanti, ha kain kamu dah ready!

Tu lah antara tips yang cikgu bagi. Terima kasih, Cikgu Jay! Mungkin orang lain ada tips lain yg lebih tip top tak nak kasi bulu-bulu kain merewang merata bila nak pre-wash fabric korang. Tak pe, lagi lama menjahit, insya' Allah macam-macam lagi lah yang hakak akan belajar & dapat macam-macam tips lagi. 

Jap jap..kena tayang pinking shears ..

Gunting banyak gigi!



Nota kepala lutut: Hakak punya rajin, 3 kali pertama je lepas hakak balik dari fabric shopping, terus menggunting pastu masuk kain dalam washing machine. Kalau cikgu Jay tahu, dia mesti bangga punya. 3 kali je lah, pastu tak dak dah! Tak kuasa!!! 


Ya Rabbi, mudahkanlah urusan harian kami serta janganlah Engkau palingkan kami dari keimanan setelah Engkau tunjukkan jalan yang benar kepada kami.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...