17 June 2013

Kyoko Dress

Assalamu'alaykum..

Wah..kedengaran kejepunan nama dress kita kali ni. Dalam berlari ke hulu ke hilir, sempat siapkan Kyoko dress ni untuk cik adik bongsu. Pattern dah lama ada cuma kain yang dok tersorok dlm plastic bag sekian lama semua macam tak berapa sesuai nak buat Kyoko dress ni.

Proses memotong, menjahit, boh bias semua sgt straight forward je. Ikut hati nak buat bias sendiri tapi dah anak nak sgt pakai baju baru, guna je bias yg sedia ada dlm gobok. Jap sebelum kita cerita pot pet pot pet lagi pasal Kyoko dress ni, jamu mata jom..


Tu dia.  Masa posing ni, hari sejuk. Sarung je lah boots buruk dia. Sebenarnya patut jahit obi untuk baju ni tapi kebetulan dah ada sash merah yg dah jahit hari tu. Kan dah kata..dia nak pakai jugak jugak dress baru ni jadi, guna lah sash tu. Insya' Allah hari lain blh buat obi belt untuk dress ni.
 


 

 
Ni gambar masa dok nak attach bias kat hujung lengan baju dan bahagian tengkuk/ dada. Sebelum ni kalau nak attach bias, hakak selalu guna teknik lain tapi kali ni buat teknik bijak bestari ni pulak. Hakak bukak bias tu pastu letak sama edge bahagian kain (betul, bukan terbalik) dengan bias. Pin smart-smart pastu jahit je lurus ikut garisan lipatan yg first tu. Masa ni la kasih sayang hakak kepada edge joining foot tu bertambah-tambah rasanya. Nak guna tapak standard ok je. Insya' Allah tetap lurus jahitan dari mula sampai ke hujung.

 
Pastu tu, lipat je bias tu ke sebelah dalam (belah kain terbalik) mcm biasa. Pastikan kedudukan bias belah dalam tu ter'over' sikit kedudukannya daripada jahitan yg dibuat tadi pastu kemaskan dgn jarum. Balik semula ke belah luar, pastu ejas kedudukan jarum betul2 biar bila jahit, jarum masuk ke celah2 antara bias dan kain (stitch in the ditch). Dari pengalaman jahit dress ni, memang teknik ni sangat memudahkan dan bila habis jahit bias, boleh terus press dengan iron kasi kemas.
 
Satu cara lagi, kalau tak nak guna teknik 'stitch in the ditch' macam ni, boleh jahit guna teknik topstitching. Jahitan akan 'tangkap' bias belah dalam dan kat belah luar ada satu garisan lagi jahitan lurus. Apa-apa hal berlatih dulu sebelum tikam kain cantik kita. Dua-dua cara hakak dah cuba dan takat ni, hasil ok.
 
Sekarang tengah siapkan satu lagi Kyoko dress. Dah siap kita cerita lagi. Harap-harap this time dia dapat tunggu sampai obi siap jugak baru boleh bergaya.
 
Ta...!
 
p/s Ya Tuhan, tetapkan kami didalam aqidah ahlusunnah wal jama'ah sehingga ke akhir hayat kami.
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...