5 June 2013

Magnetic Pin Cushion

Dah June. Cepatnya!

Semalam balik kerja singgah kedai. Nak beli benda lain, balik bawak benda lain. Standardlah tu. Hakak sebenarnya dah niat nak bersara dari menambah benda-benda menjahit ni pasal rasanya dah ada macam-macam tapi bila tengok benda ni rasa ada guna dia. So, hasil teringat nasihat cikgu Jay, hakak pun beli lah magnetic pin cushion ni.


Kenapa beli magnetic pin cushion (keras je..kalau cushion kita mesti fikir lembut2 jenis bantal hehe)? 

1) hakak jenis bersepah kalau menjahit. Bersepah benang, bersepah jarum, bersepah kain .. Tak lalu nak pandang ruang menjahit bila dah start memotong, menjahit dan menetas benang hasil jahitan huru hara. Huyoo..

2) rumah ada kucing. Selalu jarum bersepah kat carpet, kat lantai. Nak kutip satu persatu, mata tua ni ada saja terlepas pandang. Hasil menyaksikan beberapa kali cubaan kucing nak MAKAN jarum-jarum ni, maka tak syak lagi memang berguna magnetic pin cushion ni. 


Tips: Bila nak kutip jarum kat lantai, senang je. Terbalikkan aje pin cushion ni bawak lalu kat kawasan jarum bersepah then, dah tentulah jarum2 akan terus melekat situ. Selamatlah kucing (dan sapa2 ada anak kecik) dari tertikam jarum dalam tekak! 

Ruang keliling pin cushion ni boleh je nak boh apa2. Butang ke, hook ke, small pins ke. Suka suka!

Sapa rasa rajin dan tak kuasa nak membeli2 serta rajin ber DIY, tak yah risau. Hakak ada jumpa satu website ajar camana nak buat magnetic plate/ pin cushion ni. Gi je sini. Nak dipendekkan cerita, apa yg diperlukan ni je: 

  1. piring or pinggan lauk (pinggan nasi tak mau laaaa)
  2. 3-4 ketul magnet buttons yg hitam tu. Kalau gi kedai craft selalunya mesti ada jual magnet bulat kecik2 ni
  3. Gam gajah! 
Cara:

Titik glue tu kat bawah piring pastu lekatkan magnet. Kasi set pastu boleh la guna. Jangan lah boh magnet beria banyak sgt pasal nanti terover mesra pulak la jarum-jarum dok lekat kat piring tu. 

Anyway, bagus idea ni. Hakak tak try pun pasal lepas beli magnetic pin cushion biru tu, baru terjumpa projek DIY bertuah ni. So, tak de lah boleh boh gambar ke hapa tapi kalau gi website tu, boleh la imagine eh? 

Au Revoir! 


Ya Rabbi, peliharalah lidah kami dari berkata perkara yang sia-sia hari ini. Sesungguhnya diam itu lebih baik daripada berkata perkara yang sia-sia. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...